top of page

Patlamadan Korunma Dökümanı

HÄ°ZMETLERÄ°MÄ°Z > PATLAMADAN KORUNMA DÖKÜMANI

PATLAMADAN KORUNMA DÖKÜMANI HAKKINDA

​

​

Basında veya medya organlarında hemen hemen her gün bir iÅŸyerinde gerçekleÅŸen patlama veya yangın haberlerini çok sık olarak görmekteyiz. Gerek patlama, gerekse de yangınlar iÅŸyerlerinde üretimin ve hizmetin kısmen veya tamamen durmasına, çalışanların iÅŸini yitirmesine, çok daha da önemlisi telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi hasarlara neden olabilmektedir.

ÇoÄŸu zaman çalışanların ölüm veya yaralanmalarına da sebep olan bu olaylar aslında önemli ve büyük bir sorundur. Bu bakımdan iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi mevzuatımızda da iÅŸyerlerinde olası bir patlamanın/yangının önüne geçebilmek adına ciddi düzenlemeler yapılmıştır.

Adsız tasarım (5).png

30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik" ile 6331 sayılı Kanun kapsamında olan ve herhangi bir bölümünde patlama olasılığı bulunan iÅŸyerlerinde “Patlamadan Korunma Dokümanı” hazırlanması zorunlu hale getirilmiÅŸtir.Bu kapsamda patlamadan korunma dokümanı "TS EN 60079-10-1:2009 Patlayıcı ortamlar- Bölüm 10-1: Tehlikeli bölgelerin sınıflandırılması-Patlayıcı gaz atmosferler ve TS EN 60079-10-2 Patlayıcı ortamlar- Bölüm 10-2: Tehlikeli bölgelerin sınıflandırılması-Yanıcı toz atmosferler" maddesine göre hazırlanmaktadır.

100+

İş Ortağı

Asil Ä°stanbul OSGB, müÅŸterilerinin ihtiyaçları doÄŸrultusunda hedeflerine uygun çözümler üretmektedir.

Yangın hortumu

PATLAMADAN KORUNMA DÖKÜMANININ HAZIRLANMASI

​

​

Patlamadan korunma dokümanı hazırlanırken; patlama risklerinin belirlenmesi, risklerin deÄŸerlendirilmesi, tehlikeli alan hesaplaması ve sınıflandırması, tehlikeli alana göre asgari gereklerin belirlenmesi, çalışma alanı durumu ve cihazların uygunluk kontrolü ile alınacak önlemlerin belirlenmesi aÅŸamaları izlenir.

​

Patlamadan korunma dokümanında temel olarak kimyasal maddelerin özellikleri, patlama riskinin deÄŸerlendirilmesi, tutuÅŸturucu kaynaklar, havalandırma özellikleri, tehlikeli bölgelerin sınıflandırılması, elektriksel teçhizatın gözden geçirilmesi, patlayıcı ortam oluÅŸmasını önleme ve patlamanın etkisinin azaltılması konuları yer almaktadır.

Bir patlamadan korunma dokümanında yukarıda bahsedilen konuların yanında, patlama risklerinin deÄŸerlendirilmesi, patlama olaylarına karşı acil eylem planı, patlama risk analizi ve tehlikeli bölge çizimleri de yer alır.

 

Böylesine detaylı bir çalışma gerektiren ve sonuçları itibariyle hassas olan bir konuda hem iÅŸverenlerin hem de çalışanların gerekli bilinci kazanmış olmaları gerekmektedir. Çalışanlarınız ve iÅŸyerinizin patlama gibi öngörülemeyen durumlara karşı hazırlıklı olması için

Asil İstanbul OSGB olarak profesyonel ekibimizle her zaman yanınızdayız.

bottom of page