top of page

Yüksekte Çalışma EÄŸitimi

HÄ°ZMETLERÄ°MÄ°Z > YÜKSEKTE ÇALIÅžMA EĞİTÄ°MÄ°

YÜKSEKTE ÇALIÅžMA HAKKINDA

​

​

Yüksekte çalışma eÄŸitimi, mesleki eÄŸitim kapsamında verilmesi gereken bir eÄŸitim olmayıp iÅŸin gereÄŸi olarak yüksekte çalışılması gereken inÅŸaat, depoculuk vb. iÅŸlerde fiili olarak çalışanlara özel olarak verilmesi gereken bir eÄŸitimdir.

​

05/10/2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Ä°ÅŸlerinde Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi YönetmeliÄŸinin Ek-4 bölümünün “Yüksekte Çalışma” BaÅŸlığı altındaki 2'nci maddesinin (g) bendinde “Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eÄŸitim verilir.” hükmü yer almaktadır.

Gökdelen Camlarını Silen İşçiler

Bununla birlikte 15/05/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren Çalışanların Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi EÄŸitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, çalışanların özellikle yapacağı iÅŸ ve iÅŸyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda öncelikli olarak eÄŸitilmesini hüküm altına almakta ve iÅŸle ilgili bilgi, tutum ve davranışlarında iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi açısından olumlu deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olacak bir eÄŸitim almasını hedeflemektedir.

Ayrıca söz konusu Yönetmelikte bu eÄŸitimlerin kimler tarafından verilebileceÄŸi de belirtilmekte olup eÄŸitim vereceÄŸi konulara göre uzmanlık alanları da dikkate alınmak koÅŸuluyla iÅŸyerinde görevlendirilmiÅŸ iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarının da bu eÄŸitimi verebileceÄŸi yer almaktadır.
Bu doÄŸrultuda, yüksekte çalışma eÄŸitimi verilebilmesi için “yüksekte çalışma eÄŸitici sertifikası” ve benzeri bir sertifikaya sahip olma ÅŸartı yoktur.
6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu ile mevzuatımıza kazandırılan proaktif yaklaşım gereÄŸi bu eÄŸitimi verebilecek kiÅŸilerin belirli nitelikler belirlenerek kısıtlanmasına gidilmemiÅŸ olup yeterli bilgi düzeyine sahip kiÅŸilerin bu eÄŸitimi verebilmeleri ve neticesinde çıkabilecek sorumlulukları üstlenebilmeleri yönünde düzenlemeye gidilmiÅŸtir.


Sonuç olarak bu konuya iliÅŸkin yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yukarıda belirtilen prensipler doÄŸrultusunda bu eÄŸitimlerin iÅŸyerinde görevli olan iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı veya iÅŸyeri hekimi tarafından verilebilmesi mümkün görülmektedir. Ayrıca yeterli uzmanlık ve yetkinliÄŸe sahip olan kiÅŸi, kurum veya kuruluÅŸlardan da bu eÄŸitimin çalışanlara saÄŸlanabileceÄŸi düÅŸünülmektedir.

100+

İş Ortağı

Asil Ä°stanbul OSGB, müÅŸterilerinin ihtiyaçları doÄŸrultusunda hedeflerine uygun çözümler üretmektedir.

YÜKSEKTE ÇALIÅžMA EĞİTÄ°Mİ​

​

Yapı Ä°ÅŸlerinde Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi YönetmeliÄŸi’nde “seviye farkı bulunan ve düÅŸme sonucu yaralanma ihtimalinin oluÅŸabileceÄŸi her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir” ÅŸeklinde yükseklikten bağımsız olarak yaralanma ihtimalinin geçerli olduÄŸu her seviye yükseklik olarak tanımlanmıştır.

yüksekte_çalışma.jpg

Bir kimsenin adımını atarak çıkamayacağı yerler yüksek olarak kabul edilir. Yüksekte yapılan çalışma ise kiÅŸinin bulunduÄŸu referans seviyesinin üzerinde, saÄŸlık ve güvenlik açısından tehlike oluÅŸturabilecek durumda yapılan çalışma ÅŸekilleridir. Yüksekten düÅŸme riski ise, birisinin seviye farkı nedeniyle düÅŸerek yaralanma riskidir. Yükseklik kavramı göreceli olup kiÅŸiden kiÅŸiye göre deÄŸiÅŸmektedir. Bir insanın denge noktası 2. bel omurudur. Literatürde, çoÄŸunlukla bel hizasını geçen yerler yüksek olarak kabul edilmektedir.
EÄŸer omuz veya göz hizasından daha uzun bir cisimle karşılaşırsanız, bu cisim sizin için yüksek olacaktır. Ortalama bir insanın boyundan daha uzun yerler yüksek yerler, böyle yerlerde çalışmak da yüksekte çalışmaktır. Bir ülkeden diÄŸerine farklılık gösterse de 120 cm. ve daha fazla yüksekliklerde çalışanlar korunmalıdır.

Bu kapsamda, uzman ve konularında deneyimli Asil Ä°stanbul OSGB eÄŸitmenleri tarafından, ilgili Yönetmelik hükümlerine uygun ve firmalara özel olarak hazırlanan eÄŸitimler, yüksekte çalışmakta olan çalışanlara büyük fayda saÄŸlayacak ve olası iÅŸ kazalarının da önüne geçilmiÅŸ olacaktır.

bottom of page